Kesäkunto tuli aikaisin tänä vuonna. Tässä tarina mun viimeisimmästä dieetistä, tai oikeastaan kiristelyprojektista.
Vaikka elän omasta mielestä suhteellisen terveellisesti ja urheilen paljon, huomasin loppukesästä ja alkusyksystä, että muutama ylimääräinen kilo vyötärölle oli ilmestynyt. Ja se johtui ihan siitä, että viime kesänä tuli syötyä huonosti, herkuteltua ja treenattua poikkeuksellisen vähän, joten ihan yllättäen ne kilot eivät olleet ilmestyneet.
Lokakuussa en mitannut rasvaprosenttia, mutta se oli arviolta noin 18 %. Joulukuussa mittasin hyvällä mittarilla ja rasvat oli reilu 16 %. Maaliskuussa samalla mittarilla 8,7 %. Painoa tänä aikana lähti noin 10 kg. Miten mä sen tein? Tässä kolme tärkeintä asiaa:
1) Tahdonvoima, motivaatio, jääräpäisyys jne.
2) Oikeanlainen ja oikea-aikainen vähähiilihydraattinen ruokavalio, timing carbs jne.
3) Järkevä salitreeni, isoja moninivel-liikkeitä, useita lihasryhmiä kerralla jne.
Mikä on tahdonvoiman, jääräpäisyyden ja motivaation merkitys dieetillä ja elämäntapamuutoksessa?
Lokakuusta 2021 maaliskuuhun 2022 rasvoja lähti noin 10 % ja painoa 10 kg. Tein sen oikeanlaisella ruokavaliolla ja treenillä, mutta tärkeintä mielestäni oli kuitenkin tahdonvoima, motivaatio ja se missä olen erityisen hyvä, eli jääräpäisyys.
Mikä on sitten tahdonvoiman ja motivaation merkitys elämäntapamuutoksessa? Tämä on mielestäni se kaikkein tärkein asia itselleni, mutta myös muille. Onnistunut elämäntapamuutos vaatii usein myös tietoa ja taitoa ja siinähän me henkilökohtaiset valmentajat astumme kuvaan. Mutta, vaikka ei ole tietoa eikä taitoa niin pelkästään kovan motivaation avulla pääsee, jos ei pitkälle niin ainakin jonkun matkaa. Ilman tietoa ja taitoa pystyy varmasti lisäämään liikuntaa ja siistimään ruokavalio, eli vähentämään herkkujen syöntiä.
Ei liene kenellekään yllätys, että henkilökohtaisena valmentajana olen saanut parhaimmat tulokset niiden valmennettavien kanssa, joilla on ollut korkea motivaatio, joko omasta takaa tai sitten olen onnistunut motivoimaan heitä. Toivottavasti kyse on ollut näiden yhteisvaikutuksesta. Parhaimmat tulokset onkin saanut ne valmennettavat, jotka ovat toimineet tarkalleen annettujen ohjeiden mukaisesti. Treenejä ei juurikaan ole jäänyt pitämättä eikä ruokaohjelmasta ole poikettu. Paras personal trainer tuleekin tulevaisuudessa olemaan se, joka ensimmäisenä keksii motivaatiopillerin. Aamupalan yhteydessä D-vitamiinin lisäksi myös motivaatiopilleri poskeen ja homma kulkee 👌
Oman projektini aikana motivaatio pysyi yllä kun mulla oli selkeä ajallinen tavoite ja huomasin jatkuvasti saavani tuloksia. Rasvat väheni, paino tippui, painot pysyi salilla samalla tasolla, verisuonet tuli näkyviin ja vyöhön sai tehdä lisää reikiä. Näin jälkikäteen sanoisinkin, että motivaatio pysyi yllä nimenomaan jatkuvien tulosten takia.
Oikeanlaisen ruokavalion merkitys kehon muokkauksessa tai dieetillä?
Kaikki me ollaan erilaisia, mutta minulle oikeanlainen ruoka dieetillä on se toiseksi tärkein asia, heti sen jääräpäisyyden jälkeen. Miten minä söin dieetin aikana? Kaikkea pt:n ammattisalaisuuksia en paljasta, mutta tässä muutama:
- Runsasproteiininen (THL:n maksimimäärien puitteessa) ruokavalio ja proteiinia jokaisella aterialla
- Neljä ateriaa päivässä
- Päivän viimeinen ateria kuudelta illalla, eli noin 3,5 - 4 h ennen nukkumaan menoa
- Päivän viimeisellä aterialla lähinnä rasvaa ja proteiinia
- Tasaisesti vettä pitkin päivää
- Vihanneksia noin 500 g päivässä
- Lisäravinteista käytössä kreatiini, omegat, heraisolaatti ja dieetin alussa maltodextriini
- Ei tippaakaan alkoholia, kuten ei muulloinkaan
Ja herkkuja tuli syötyä ainoastaan lauantaisin. En ole ylpeä siitä, eikä niin pidä tehdä (ainakaan samanlaisia määriä), mutta se oli mun keino pitää pää kasassa.
Mitenkään orjallista ja grammalleen tämä ei kuitenkaan ollut. Dietin loppupuolella olin kahden viikon lomamatkalla ja vaikka siellä syötiin aika terveellisesti, joka ilta tuli kuitenkin nautittua jälkiruokaa....ja pari kertaa iltapäivälläkin. Mutta hei….siihen ei kuollut 😊
Mikä merkitys treenillä oli kiristelyprojektissa?
Olihan treenillä merkitystä, mutta omalta kohdaltani se tulee vasta tärkeysjärjestyksessä sijalla kolme. Mun kiristelyprojektin aikana treenasin salilla noin viisi kertaa viikossa ja lisäksi iltakävely kuului ohjelmaan melkein päivittäin dieetin viimeisinä kuukausina. Salitreenien tärkeimmät pointit:
- Pääpaino isoissa (moninivel)liikkeissä ja useita lihasryhmiä tuli treenattua saman treenin aikana
- Pääsääntöisesti kolmijakoisella ohjelmalla: 1) rinta, ojentajat ja vatsa 2) Selkä, olkapäät ja hauis 3) jalat
- Treenin lopuksi usein HIIT tai powercardio tyylinen huutohengittely
Ja melkein joka ilta tuli käytyä noin 50 min pituisella kävelyllä. Tällä sain hyvän määrän askelia päivään ja samalla vähän ns. ylimääräisiä kaloreitakin poltettua.
Kuvassa yksi mun lemppariliikkeistä, jolla saa vatsalihakset mukavan kipeiksi ja tätä voi tehdä melkein missä vaan 😊
ความคิดเห็น